Wanneer je in een organisatie met 20.000 mensen en ongeveer 700 leidinggevenden wordt uitgeroepen tot manager van het jaar dan doe je iets heel erg goed. Reden voor Mission Command om de ons welbekende Ronald van Zijp, de trotse winnaar van de zestien genomineerden, op te zoeken en aan een interview te onderwerpen. Ronald is districtsmanager bij het UWV WERKbedrijf en geeft leiding aan zo’n 400 mensen. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor een project waar nog eens zo’n 130 mensen werkzaam zijn.

Je hebt de titel manager van het jaar verdiend doordat je veel aandacht hebt besteed aan de ontwikkeling van jouw medewerkers. Waarom vind jij dat zo belangrijk?

Omdat ik vind dat je altijd beter kunt worden en ontwikkeling bijdraagt aan plezier in het werk. De eisen die over een paar jaar aan een adviseur worden gesteld zijn echt weer anders dan nu. Daar moet je op anticiperen. Nieuwe kennis en vaardigheden aanleren zijn essentieel om voor je (toekomstige) taak berekend te zijn. Voor oudere medewerkers moet het werk leuk en uitdagend blijven en daar draagt persoonlijke ontwikkeling aan bij. En last but not least, ik wil niet dat kennis de deur uitloopt maar goede professionals nog beter maken en boeien.

Wat vind je het allerbelangrijkste als manager van het jaar?

Dat je je mensen door en door kent. Ik wil van iedereen weten wie hij of zij is. Niet alleen qua werk maar juist qua drijfveren, wat ze bezig houdt, wat ze leuk vinden, wie ze als persoon zijn, wat ze leuk vinden en waar ze wel eens van wakker liggen. Ik heb geleerd dat je op die manier veel beter verbinding met mensen maakt en het vertrouwen daardoor groeit.

Hoe kan ik jouw leiderschapsstijl typeren?

Leiderschap is voor mij vooral de goede vragen stellen, mensen laten nadenken over zichzelf, over de doelen van de organisatie en hoe ze daaraan kunnen bijdragen. Daarnaast geloof ik in zelfreflectie. Aan anderen vraag ik hoe ik functioneer en wat beter kan en ik denk daar zelf regelmatig over na. Tenslotte vind ik humor enorm belangrijk. Elkaar op een leuke manier in de maling nemen, een beetje stoken, dat maakt het allemaal wat luchtiger.

Hoe neem je mensen mee in jouw visie, hoe inspireer je ze.

Wat ik niet meer doe is een jaarplan maken. Ik kijk naar het centrale plan en bespreek de relevante onderdelen met mijn mensen. Niet één keer maar continu. Totdat iedere medewerker begrijpt welke kant we op gaan en wat dat voor zijn/haar werk betekent. Dat heeft tijd nodig. Ook ikzelf snap niet altijd meteen wat mijn leiding wil, laat staan dat mijn medewerkers dat in één keer begrijpen. Vaak erover hebben helpt om de gekozen richting écht te begrijpen en te incorporeren in het dagelijkse denken en doen.

Veel managers vinden het lastig om medewerkers aan te spreken of slecht nieuws gesprekken te voeren. Hoe zit jij daarin als manager van het jaar?

Ja, dat herken ik wel. Als ik iets signaleer wat beter zou moeten dan ga ik daar direct over in gesprek. Wanneer iemand niet wil of niet kan verbeteren dan moet je uiteindelijk afscheid nemen wat beter is voor mijn organisatie maar ook voor de betrokken medewerker zelf. Doordat je al vaak met elkaar gesproken hebt komen deze besluiten voor medewerkers nooit als een verrassing.

Wat zou je zelf nog kwijt willen over het ontwikkelen van mensen?

Dat het UWV een organisatie is die mensen ook echt de ruimte geeft om zich te ontwikkelen. Dat je hier ook zelf als leidinggevende het vertrouwen hebt én krijgt om je eigen leiderschap verder te ontwikkelen.

Tot slot een mail van een medewerker waarvan de inhoud een mooie samenvatting is van dit interview:

Ronald is nu een anderhalf jaar mijn leidinggevende en het voelt alsof we al meer dan tien jaar samenwerken.

Voelt: Ronald is in staat je in korte tijd in een actieve comfortstand te zetten, het is een manager voor wie je graag wilt werken.

Meer dan tien jaar: Ronald geeft vertrouwen en je mag vanaf dag één leren, en na die anderhalf jaar merk ik dat ik veel heb mogen leren onder zijn coaching.

Samenwerken: Ja, Ronald is mijn “baas” maar hij is het bewijs dat je met een hogere leidinggevende heel goed kunt samenwerken.

De ruimte die Ronald mij gunt, de inspiratie die hij mij geeft, het aanspreken op onze gemaakte afspraken (wederkerig), het samenwerken, de sfeer die hij creëert maken: een feestje om naar je werk te mogen gaan.

Ook de ambitie om manager van het jaar te worden? Neem contact met ons op. We helpen je graag