Quickscan Mission Command:

Voorkom symptoombestrijding en achterhaal de échte oorzaak

Voorkom symptoombestrijding en doe de Mission Command Quickscan

‘Kun je onze mensen trainen op eigenaarschap’? ‘We willen dat onze leidinggevenden resultaatgerichter worden’. ‘Hebben jullie een programma om het onderlinge vertrouwen in onze teams te versterken’. ‘We hebben een eilandjes cultuur. Kunnen jullie dat doorbreken’? Een aantal vragen en opmerkingen die dagelijks op ons pad komen. Het antwoord op die vragen is meestal ‘ja’. De vraag is echter wat de meest effectieve aanpak is. Of een training wel de goede oplossing is. Om symptoombestrijding te voorkomen en een aanpak door te voeren die écht werkt is de Mission Command Quickscan een goed middel.

Symptoombestrijding of de echte oorzaak aanpassen?

Een paracetamol kan tijdelijk de hoofdpijn wegnemen maar wanneer de achterliggende oorzaak een op de loer liggende burn out is dan gaat die hoofdpijn weer terugkomen. Dan zul je de échte oorzaak moeten achterhalen om vervolgens een effectieve en structurele oplossing te vinden. Trainen op ‘eigenaarschap’ heeft weinig zin wanneer medewerkers aan handen en voeten gebonden zijn aan protocollen en procedures en weinig handelingsvrijheid hebben. Trainen op het versterken van onderling vertrouwen is zonde van de investering wanneer niet de medewerkers maar een directieve leiderschapsstijl de achterliggende oorzaak is. Leidinggevenden trainen op resultaatgerichtheid is niet effectief wanneer er geen heldere doelen en teamafspraken zijn. De Mission Command Quickscan is een effectief instrument om de te besteden tijd en investering optimaal te laten renderen.

Wat is de Mission Command Quickscan?

Op basis van de te bereiken doelstelling van een organisatie maken we de sterke en te ontwikkelen punten van de organisatie, de teams en de individuele professionals inzichtelijk. Dat doen we door te toetsen in hoe de organisatie de vijf elementen van een succesvol team toepast. We zoeken antwoorden op de volgende vragen:

  • Is er een heldere gemeenschappelijke doelstelling en is die doorvertaald tot op individueel niveau (WAT & WAAROM)?
  • Is er sprake van geaccepteerd leiderschap waarbij de leider dienend is aan de opdracht én aan de mensen.
  • Is er een heldere rolverdeling en hebben de medewerkers de vrijheid van handelen mét bevoegdheden om hun doelen te realiseren (het HOE)?
  • Is er sprake van onderling vertrouwen dat nodig is om eigenaarschap, lef en initiatief mogelijk te maken (het HOE)?
  • Is er een cultuur van reflectie en innovatie om tijdig in te kunnen spelen op de veranderende omgeving.

Op basis van de Quickscan wordt een concreet plan opgesteld om de te bereiken doelstelling van de organisatie te realiseren.

Hoe doen we dat?

Geen ellenlange vragenlijsten en dikke rapporten. Wat wel? Rondlopen op de werkvloer, gesprekken met medewerkers, middenkader en directie waarbij we de organisatie langs de lat leggen van de Mission Command principes. Het resultaat daarvan is dat je met een beperkte investering in korte tijd de vinger op de zere plek kunt leggen en je daarnaast ook bewust wordt van die zaken die je moet koesteren en vast moet houden.

Meer weten over de Mission Command Quickscan? Neem dan contact met ons op.

Ze hebben het vermogen om organisaties en processen te doorgronden en hier open, realistisch, soms provocatief doch immer constructief op te reflecteren. Zeer vakkundige mensgerichte professionals.

Rikus van Santen

Veiligheidsregio Limburg Noord

Een leiderschapstraining van Mission Command volgen?

Je management skills verbeteren met een mission command leiderschapstraining? Bel ons voor een afspraak. Stel je vraag via ons contactformulier. Of vraag de brochure van de open training aan.

Brochure aanvragen

7 + 8 =

Adres

De Nieuwe Aanleg 12
7431BR Diepenveen

Kvk-nummer
87781565

+31 242 022 383
[email protected]

Bestel boek

Niemand is belangrijker dan het team -
Otto van Wiggen

niemand is belangrijker dan het team

Bestel boek

Mission
Command -
Paul Schmidt

De wereld verandert, nu onze leiders nog - Paul Schmidt Mission Command