Mission Command leiderschap en teamontwikkeling

over ons

Wat is Mission Command leiderschap?

Mission Command is een succesvolle stijl van leiderschap en samenwerking binnen een team, afkomstig uit het leger en ook effectief in het bedrijfsleven en bij non-profitorganisaties. Geen hiërarchische organisatie met directief leiderschap, maar juist decentrale besluitvorming en vrijheid van handelen mét mandaat voor de uitvoerende niveaus. Hierbij is de leider verantwoordelijk voor wat er moet gebeuren en waarom, en de teams in het veld of op de werkvloer bepalen hoe het wordt uitgevoerd.

De Mission Command leiderschapsstijl is ontwikkeld omdat de klassieke, hiërarchische stijl van leidinggeven niet meer aansluit bij de complexe, chaotische en onvoorspelbare omgevingen waarin militaire eenheden opereren. De sterk wisselende omstandigheden bij buitenlandse missies vergen besluiten op uitvoerend niveau, het dichtst bij de actie.
Ook het bedrijfsleven kent een onvoorspelbare omgeving waarin veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Leiderschap volgens het Mission Command principe helpt bedrijven sneller en beter in te spelen op deze veranderingen. Het resultaat? Tevreden klanten, een hecht team, gemotiveerde medewerkers én een goed financieel resultaat.

Mission Command: niemand is belangrijker dan het team

Bij Mission Command is het individuele belang ondergeschikt aan het teambelang: niemand is belangrijker dan het team. Als team ben je gezamenlijk verantwoordelijk voor het volbrengen van de opdracht of het behalen van het doel. Teamgeest is daarom essentieel. Blind vertrouwen, elkaars taken overnemen indien nodig, elkaar door en door kennen en trainen in teamverband zijn van levensbelang binnen Mission Command.

Mission Command in het bedrijfsleven

Elk bedrijf heeft de ambitie om te groeien en betere resultaten te behalen. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën, commercie, klanten, medewerkers, duurzaamheid of innovatie. De markt is veranderd in een slagveld met felle concurrentie, voortdurend veranderende klantwensen en businessmodellen die achterhaald zijn door de technologische vooruitgang. Snel, flexibel en adequaat reageren is een allesbepalende succesfactor geworden. Of dat lukt, en in welke mate, hangt sterk af van het leiderschap.

Het traditionele “management-en-control leiderschap” is vaak te log en inefficiënt. Bovendien zoeken werkenden – zeker de jongere generaties – steeds vaker naar organisaties die ergens voor staan en met bezieling hun werk doen. Binnen de Mission Command leiderschapsstijl werken medewerkers met bevlogenheid omdat de richting duidelijk en uitdagend is en zij binnen de gestelde kaders veel vrijheid hebben voor de uitvoering.

De uitdaging van Mission Command

Vaak weten en voelen we wel dat het anders en beter kan binnen de organisatie. Maar zowel management als medewerkers zitten gevangen in oude denkpatronen en overtuigingen.

Managers: van controle naar vertrouwen

In de huidige onvoorspelbare en vaak chaotische omgeving leidt controle tot traagheid, terwijl vertrouwen juist resulteert in snellere én betere besluiten. Managers hebben echter jarenlang geleerd dat het belangrijk is om controle te houden, de details te kennen en dat doelen gerealiseerd worden door gedetailleerde meerjarenplannen te maken. Dat vertrouwen in het team goed is maar controle beter. Hoe maak je als management de slag van controle naar vertrouwen?

Medewerkers: van klassieke aansturing naar meedenken en samenwerken

Van medewerkers die jarenlang klassiek zijn aangestuurd, wordt nu verwacht dat ze proactief en resultaatverantwoordelijk worden. Dat ze initiatieven nemen, meedenken en gaan samenwerken. Dat ze zich voortdurend ontwikkelen om competent te blijven voor hun functie. Dat er minder regels en procedures zijn, ze grotere vrijheid van handelen krijgen en meer beslissingen mogen nemen. Die verwachtingen leiden nogal eens tot angst en onzekerheid.

Ontdek mission command leiderschap en teamontwikkeling

Hoe doorbreek je oude denkpatronen, creëer je teamgeest en pas je de manier van werken aan op de vraag uit jouw markt? We helpen je graag Mission Command leiderschap en teamontwikkeling binnen jouw organisatie door te voeren.

 

 

 

Direct Contact met Mission Command

Otto-van-Wiggen-Mission-Command

Otto van Wiggen
E: otto@missioncommand.nl
M: +31 6 20 32 83 42
LLinkedIn

Paul-Schmidt-Mission-Command

Paul Schmidt
E: paul@missioncommand.nl
M: +31 6 53 64 13 27
LLinkedIn

Bel mij terug

Weten wat we voor jouw organisatie kunnen doen?

Neem contact op met Mission Command en ontdek zelf hoe jouw organisatie kan profiteren van deze krachtige combinatie van ervaring.

6 + 15 =

Adres

Walstraat 63-14
6811 BE Arnhem

Kvk-nummer
30177532

+31 242 022 383
info@missioncommand.nl

Bestel boek

Niemand is belangrijker dan het team -
Otto van Wiggen

Niemand is belangrijker dan het team - Otto van Wiggen Mission Command

Bestel boek

Mission
Command -
Paul Schmidt

De wereld verandert, nu onze leiders nog - Paul Schmidt Mission Command