Het is de uitdaging van iedere leidinggevende. Hoe blijf je loyaal naar jouw directe leidinggevende en kom je toch op voor de mensen uit jouw team? Een spagaat omdat de belangen vaak tegenstrijdig zijn.
Dit overkwam ook de nieuwe commandant van het Korps Mariniers, generaal Jeff Mac Mootry toen hij eind vorig jaar met een lastige erfenis werd opgezadeld: de verhuizing van de kazerne van het Korps Mariniers in Doorn naar een nieuwe locatie in Vlissingen. Een besluit dat al in 2012 was genomen door de toenmalige Minister van Defensie Hillen. Een besluit overigens dat zonder tegengas door de toenmalige commandant Zeestrijdkrachten, Vice-Admiraal Borsboom, en toenmalig commandant Korps Mariniers, generaal Oppelaar, werd geaccepteerd. De voorgenomen verhuizing heeft inmiddels tot een verhoogde uitstroom van mariniers geleid. Veel mariniers willen niet verhuizen naar Zeeland en hebben geen zin in een weekend-huwelijk zover van hun gezinnen verwijderd. Het is voor generaal Mac Mootry reden geweest op te roepen om de beslissing tot verhuizen te heroverwegen.
Zijn oproep is opmerkelijk. Militairen worden namelijk niet geacht zich openlijk met politieke beslissingen te bemoeien. Veel leidinggevenden bij Defensie kiezen in dit soort gevallen voor de veilige weg. Bang om hun meerderen tegen de haren in te strijken en voor de gevolgen die dit mogelijk voor hun carrière kan hebben. Vandaag lichtte Mac Mootry in de Tweede Kamer zijn bezwaren tegen de voorgenomen verhuizing toe. Mac Mootry gaf aan dat een bovenmatige uitstroom in combinatie met een wervingsprobleem voor hem als commandant een nachtmerriescenario inhoudt. Hij wees daarnaast op de voordelen van het blijven in de bestaande kazerne in Doorn dat centraal in Nederland ligt. Zo heeft de gemeente niet alleen gebieden aangewezen om de bestaande kazerne uit te breiden, maar bevinden zich in de onmiddellijke omgeving van deze kazerne oefenterreinen waar ook met zwaar materieel mag worden geoefend. Daarnaast zitten de eenheden van de landmacht, waarmee vaak wordt samengewerkt, veel dichter in de buurt.
Zijn pleidooi van vandaag in de Tweede Kamer leverde hem ook cynische kritiek op van voormalig Defensie-minister Hillen. Die zegt niets te snappen van Mac Mootry’s houding. ‘Dit is een generaal die zijn mensen als voorbeeld geeft dat je moet tegenspreken als er een bevel van hogerhand komt. Benieuwd of hij dat te velde ook zo doet’.
Wat de uitkomst van dit geschil ook gaat worden, geconstateerd kan worden dat Mac Mootry als commandant leiderschap heeft laten zien door zijn verantwoording te nemen en voor zijn eenheid en zijn mensen op te komen. Daarbij heeft hij zijn eigenbelang ondergeschikt gemaakt aan het belang van zijn Korps.
Mijnheer Hillen snapt niet wat de korpsgeest voor ons betekend. Deze opmerking van dhr Hillen is er één die het laagdunkende van zo’n politiek statuut laat zien. Deze voormalige baas van defensie is het toonbeeld van arrogantie. Geen begrip maar alleen kortzichtig gedrag. Ga u schamen. Trots op onze Generaal en dat waar wij (oud) mariniers voor staan. Het werk is QPO, maar de rust en opladen is het thuisfront. Daar blijf je als minister vanaf.
Jos bedoeld natuurlijk de Korpsgeest! En wat Hillen betreft, wie deze lobbyist van de tabaksindustrie nog serieus neemt……Handen af van onze Mac!!!!
Voormalig Minister Hillen haalt twee zaken door elkaar. Het gaat hier om een in vredestijd te realiseren facilitaire ondersteuning, de kazerne, huisvesting, de gezinnen en de werkzaamheden. Dat komt nu zeer zeker in het gedrang. QPO is inderdaad Zo wijd de wereld strekt, maar wel vanuit een veilige compound, de stabiele gezinssituatie en het THUISFRONT. Zonder goed thuisfront ook geen goede Marinier…Die draagt namelijk zorg voor die stabiliteit.
In “Het Veld” is het snel schakelen en spreekt men over strategie en tactiek en voert men uit. Ik twijfel derhalve ook niet aan de kwaliteiten en capaciteiten van de generaal.
De Hr Hillen heeft mogelijk nog nooit de drills “Omhangen en Voorwaarts” gekend, dus niet serieus te nemen. Daarentegen heeft de generaal zijn skills wel degelijk verdiend.
Dus generaal! Men is trots op u dat u draagvlak tracht te creëren en verzoekt tot een heroverweging, dat is strategisch een goede move..
Ik maak een diepe buiging voor de commandant van het Korps Mariniers, generaal Jeff Mac Mootry.
Hij toont hier leiderschap in optima forma. Hij staat voor zijn mannen, maar tevens voor de veiligheid van Nederland.
Hij buigt niet voor politieke spelletjes.
Meneer Hillen moet naar mijn idee zijn mond gaan spoelen.
Hij laat hier zien dat hij echt niet weet hoe loyaal en plichtsgetrouw juist de mariniers zijn.
Wat een arrogante houding van meneer Hillen.
Ik ben juist trots op de Korpscommandant en al zijn mannen!
Dag Richard, goed dat je jouw steun en waardering voor jouw Korpscommandant uitspreekt. Kunnen veel besturen, directies, directeuren en politici een voorbeeld aan nemen.
Ben Trots op Onze Generaal van het Korps.
Oud Marinier: Gerrit Nijland.
Jos, Harry, Onno en Richard,
Dit zijn hele mooie uitgesproken meningen waar ik mijn pet voor afneem.
Ik sluit me helemaal aan bij jullie ventilatie.
Niets meer aan toe te voegen.
Hoe verhoudt zich dit tot de toenmalige beslissing om de 41 Lichte brigade terug te halen naar Nederland? Wie kwam toen op voor deze militairen en hun gezinnen. In tegenstelling tot onze mariniers werden gezinnen soms gedwongen mee te verhuizen naar Nederland en soms kon dat ook niet omdat een militair een financiële verplichting was aangegaan om een huis te kopen. Ik begrijp de stelling van veel mariniers en het past ook in de zeitgeist om vaker thuis te zijn. Ik ben er daar een van. Maar waar waren de leiders van de landmacht toen?
Appels en Peren vergelijking Stefan, een buitenlandplaatsing heeft altijd een houdbaarheidsdatum, dat enkelen gegokt hebben op een langere tijd is eerder kortzichtigheid dan visie geweest. Daarnaast mag je met het afsluiten van de Koude Oorlog de vraag stellen wat het nut van een Brigade in Duistsland nog geweest was, zeker in het toenmalige West Duitsland. Dat de Marinier piept begrijp ik wel, ze kunnen voor 99% maar op een onderdeel geplaatst worden en als dat alleen Vlissingen wordt is dat voor het gros altijd een ‘Buitenlandplaatsing’. De heer Bosman van de VVD, toevallig komt hij uit Zeeland, stelt het verder erg simpel, volgens hem is het in Zeeland prima wonen. Dat zal ongetwijfeld kloppen indien je zeer (Christelijk) vroom bent, ben je dat niet of zelfs iets minder dan is de kans groot dat je met de nek wordt aangekeken. Zelf ben ik 11 maal meeverhuisd met gezin maar Zeeland zou ik ze zeker niet aandoen.
Generaal Mac Mootry wordt zeer waarschijnlijk gesteund en/of gestuurd door de top van het CZSK. In een eerder stadium, in een makkelijkere positie, was hij het namelijk wel eens met de verhuizing naar Vlissingen. Ik vraag mij derhalve af in hoeverre dit leiderschap is.