Op NPO 1 is iedere zaterdagavond een aflevering van de reality-tv serie ‘Kamp van Koningsbrugge’ te zien. Een serie waarin een aantal fitte burgers mogen bewijzen of ze de mentaal en fysiek zware training aankunnen zoals aspirant-commando’s die ondergaan voordat ze worden toegelaten tot de Special Forces van het Korps Commandotroepen (KCT). Hoewel de serie inmiddels een enorme publiekstrekker is geworden, gaat het verder dan alleen de kijkcijfers. Het verhaal komt opmerkelijk dicht bij de werkelijkheid. Direct in de eerst aflevering werd al pijnlijk duidelijk welke waarden voor een High Performance Organisation als het KCT belangrijk zijn. De meest fitte en snelste cursist op de hindernisbaan, Luciano, kreeg ondanks zijn prestaties van de cursusleider te horen dat hij na de eerste dag al zijn biezen kon pakken. Hij had het vertrouwen van de instructeurs en zijn collega cursisten geschaad. Tijdens een nachtelijke individuele kaartleesopdracht had hij zijn collega’s benadeeld door bij de verschillende controlepunten niet alleen de naambordjes met zijn naam maar ook die van zijn collega’s mee te nemen. In strijd met de gegeven opdracht om alleen zijn eigen naambordje mee te nemen. Met als gevolg dat zijn collega’s urenlang tevergeefs hebben gezocht naar hun eigen naambordje. In het intakegesprek voorafgaande aan de training gaf hij aan benieuwd te zijn hoe het zou zijn om in een wereld te stappen die volledig uit regels bestaat. ’Ik buig de regels altijd om zodat ik altijd mijn persoonlijke doelen kan halen’. Voor Luciano, een 25-jarige professionele free runner en sinds kort lid van TeamNL met wellicht de Olympische Spelen in het verschiet, kwam het antwoord op die vraag al op de eerste dag. De cursusleider was onverbiddelijk. ‘Omdat we jou niet kunnen vertrouwen nemen we jou niet mee in een commando-ploeg’.

De CEO van Netflix, Reed Hastings, heeft een duidelijk statement met betrekking tot de gewenste cultuur waar een organisatie naar op zoek zou moeten gaan. ‘Do not tolerate brilliant jerks. The cost to teamwork is too high’. Met andere woorden iemand die bovenmatig goed presteert, compenseert daarmee nog steeds niet de nare aspecten van zijn gedrag. ‘If you don’t get rid of toxic employees, the long term ramifications can be costly. Start hiring only people whose values and purpose fit with your culture’. High Performance Organisations hechten, als het erop aan komt, een hoger belang aan onderling vertrouwen dan aan de individuele prestaties van hun teamleden. Op zich geen nieuws. Zoals we ook in de topsport regelmatig kunnen zien wordt niet het team met de beste spelers kampioen maar het team dat als team het beste presteert. En dat kan zo maar met individueel minder getalenteerde spelers.

Toch kijken veel bedrijven bij het contracteren van nieuwe medewerkers primair naar wat er in het CV van de kandidaat staat. Diploma’s, ervaring, welke studie men heeft afgemaakt en welke aanvullende opleidingen er zijn gevolgd. Bedrijven vragen een waslijst aan technische vereisten als ze een vacature uitschrijven. Of de persoon in kwestie over de juiste persoonlijkheid beschikt en past bij de waarden van het bedrijf wordt te makkelijk heen gestapt.  Regelmatig heeft dat tot gevolg dat de mismatch tussen persoonlijkheid en ambities van de kandidaat enerzijds en die van de bedrijf anderzijds eerst duidelijk worden als de nieuwe medewerker lang en breed is aangenomen en gestart.

Bedrijven kunnen dit voorkomen als ze kiezen voor een effectief assessment afgestemd op de werksituatie waar de kandidaat voor opteert. Confronteer een kandidaat die solliciteert met specifieke casuïstiek uit de praktijk en stel vast of iemand bij jouw bedrijf past. Laat hem/haar een aantal dagen in een meeloopstage ervaren wat de functie en de omgeving inhoudt. Het geeft leidinggevenden en collega’s de mogelijkheid om een indruk te krijgen van de kandidaat en te zien hoe hij/zij op de werkvloer functioneert. De Koninklijke landmacht geeft invulling aan dit praktische assessment door kandidaat rekruten verplicht te laten deelnemen aan zogenaamde ‘Kennismakingsdagen’. Daar wordt gekeken in hoeverre de competenties van de kandidaat overeenkomen met de kernwaarden van de landmacht voordat besloten wordt om de kandidaat aan te nemen. Een kandidaat als Luciano zou tijdens deze Kennismakingsdagen zeker indruk hebben gemaakt bij de fysieke intest. Dat hij een individualist pur sang is en geen teamspeler zou ook niet aan de aandacht zijn ontsnapt. Voldoende reden om hem niet aan te nemen. Waarmee pijnlijke confrontaties op termijn, zoals we hebben kunnen zien in één van de afleveringen van ‘Kamp van Koningsbrugge’, zouden zijn voorkomen.