Leading from the front:

Voorbeeldrol en overzicht houden

Lead from the front

Lead from the front is een militair beginsel dat er vanuit gaat dat leiders het voorbeeld geven door voorop te gaan. Niet alleen vanwege het morele aspect, de mogelijkheid om jouw mensen te inspireren, maar ook omdat dat de plaats is waar het beste overzicht bestaat.. Maar de vraag is of  lead from the front altijd effectief is?

Onlangs gaven wij een training  ‘leiderschap bij extreem geweld’. Een training voor brandweercommandanten die in geval van extreem geweld de leiding hebben over een multidisciplinair team. Een team waar onder meer de brandweer, politie en de geneeskundige hulporganisatie deel van uitmaken. Situaties met extreem geweld vereisen ander leiderschap. Omdat de omstandigheden continu veranderen is er daadkracht nodig om onnodige slachtoffers te voorkomen. Daarnaast vereist het duidelijke en overtuigende communicatie om ook andere disciplines (die normaal niet onder jouw gezag vallen) te laten doen wat nodig is. Tenslotte heb je in die situatie ook nog eens te maken met veel (social) media aandacht die van invloed is op de omstandigheden. Een onderdeel van het programma was een gastspreker van de Koninklijke Landmacht die zijn ervaringen als leider opgedaan in  Afghanistan, deelde met de brandweercommandanten.

Tijdens de presentatie vertelde de officier hoe hij  als drieëntwintigjarige Luitenant invulling gaf aan het beginsel  ‘lead from the front’. Zijn belangrijkste boodschap aan de deelnemers van de training was dat de plaats waar een leider zich ophoudt onder extreme omstandigheden afhankelijk zou moeten zijn van het criterium ‘waar heb ik de beste Situational Awareness en waar vandaan kan ik het optreden het meest effectief beïnvloeden’. Met andere woorden als de operatie stagneert en de mensen in de frontlinie jouw ondersteuning nodig hebben. Of wanneer je door jouw aanwezigheid en het feit dat je dezelfde risico’s als jouw mensen trotseert, ze over een dood punt heen probeert te zetten. Maar minstens zo belangrijk is ook dat je je als leider realiseert dat je door jouw goede bedoeling het overzicht kwijtraakt als je te ver naar voren gaat. Waardoor je niet meer de juiste besluiten kunt nemen en daardoor je de operatie in gevaar brengt.

Leidinggevenden trappen nog weleens in de valkuil zich te bemoeien met de operatie waardoor ze het zicht op het grote plaatje verliezen. Soms uit enthousiasme, soms omdat ze denken daarmee de volledige controle te kunnen behouden. Wanneer je met professionals werkt moet je je voortdurend afvragen of jouw directe aanwezigheid op de werkvloer nodig is, of je daarmee hun initiatieven niet verstoort en mogelijk zelfs in de weg loopt.

Geweldige training met een topteam en toptrainers Otto, Paul en Aad. Inspirerend, confronterend en op zijn tijd vermoeiend :). Een aanrader voor leiders die zich verder willen ontwikkelen en bereid zijn om echt met zichzelf & team aan de slag te gaan.

Esther Huijser, Geldservice Nederland

De trainers zijn met de deelnemers erin geslaagd een veilige omgeving te creëren, waardoor het niet moeilijk was om over de drempel te stappen en nieuwe dingen te gaan doen.

Arend Pieterse, Cedris

De intervisie met mijn medecursisten heeft me sterker gemaakt. Ik heb meer richting gekregen hoe ik leiding wil geven.

Wendy Meerbeek, De Harlekijn

Een leiderschapstraining van Mission Command volgen?

Je management skills verbeteren met een mission command leiderschapstraining? Bel ons voor een afspraak. Stel je vraag via ons contactformulier. Of vraag de brochure van de open training aan.

Brochure aanvragen

5 + 5 =

Adres

De Nieuwe Aanleg 12
7431BR Diepenveen

Kvk-nummer
87781565

+31 242 022 383
[email protected]

Bestel boek

Niemand is belangrijker dan het team -
Otto van Wiggen

niemand is belangrijker dan het team

Bestel boek

Mission
Command -
Paul Schmidt

De wereld verandert, nu onze leiders nog - Paul Schmidt Mission Command