Ik wil mezelf altijd verbeteren

Sinds 4 jaar is Sander van Geel (rechts op onderstaande foto) eindverantwoordelijke voor de Benelux regio van Saluda Medical.  Saluda Medical is van origine een Australische scale-up binnen de medical devices industrie. Zij brengen een innovatieve therapie op de markt voor de behandeling van patiënten met chronische pijn. Sander is verantwoordelijk voor het team in Nederland, ad-interim voor het Duitse team en bezig een team aan het vormen in België. Daarnaast stuur hij de medewerkers van het Europese distributiecentrum aan van waaruit de klanten in Nederland, België en Duitsland worden bevoorraad

Waarom heb je besloten om deel te nemen aan de Open Leergang?

sander van geel‘Tijdens kwartaalmeetings met het team kreeg ik vanuit verschillende teamleden dezelfde soort feedback. Ik kon mezelf verbeteren in mijn communicatievaardigheden. Vooral het communiceren van een heldere strategie voor de toekomst was in hun ogen voor verbetering vatbaar. Daarnaast wilde ik mezelf versterken in en het sneller en beter nemen van beslissingen. Ons team bestaat uit betrokken professionals die initiatief durven te nemen en daardoor al behoorlijk zelfsturend zijn. Echter bleek er vanuit het team soms meer behoefte aan duidelijke kaders.

Ik ben gestart met het lezen van management literatuur en het luisteren naar podcasts over deze onderwerpen. Twee Boeken die er voor mij echt uitsprongen waren “Gezag” van Mark van Vugt & Max Wildschut en “Niemand is belangrijker dan het team” van Generaal bd. Otto van Wiggen. De vooroordelen die mensen zouden kunnen hebben met betrekking tot leiderschap binnen defensie, bijvoorbeeld dat het erg hiërarchisch zou zijn, worden in dit laatste boek direct weggenomen. De focus ligt echt bij het delegeren van de verantwoordelijkheid naar de professionals op de werkvloer en het communiceren van een duidelijke richting en kaders om de doelstellingen als team te behalen. Hoewel de inhoud van de boeken en de verschillende podcasts voor mij mooie inzichten gaven merkte ik dat het consequent toepassen van de content nog weleens lastig was. Zeker in de hectiek van de dag. Ik heb me toen gerealiseerd dat het in de arm nemen van een leiderschapscoach voor mij waarschijnlijk een betere oplossing zou zijn.  

Tijdens mijn zoektocht naar een coach kwam ik op  de Mission Command website van Otto van Wiggen en Paul  Schmidt en heb ik mezelf aangemeld voor de Open Leergang omdat hier een persoonlijk coachingstraject aan vast zat. Het feit dat beide trainers ervaren leiders zijn met een track record binnen defensie en de civiele sector heb ik uiteindelijk gekozen voor Mission Command. Er zijn veel aanbieders van soortgelijke leiderschapscursussen en coachingstrajecten maar vaak verdenk ik deze aanbieders van het enkel prediken van boekjeswijsheden. Zelf raak ik meer gemotiveerd en geïnspireerd tijdens gesprekken met een coach met een gedegen persoonlijke bagage op het gebied van leiderschap’.

Wat ben je over jezelf te weten gekomen waar je wat mee wilt gaan doen of inmiddels al aan het doen bent?

‘Door mijn vorming binnen de zorg en het onderwijs ken ik het belang van zelfreflectie en had ik dit instrument al behoorlijk ingebed in mijn dagelijkse werkzaamheden. Toch bleek al snel tijdens mijn mentorgesprekken met Otto dat er nog blinde vlekken waren die door hem naadloos werden blootgelegd. Ik vond hierbij de directe en professionele manier van feedback geven heel prettig. Doordat ik tijdens de open leergang constant in een mij onbekende context werd geplaatst zag ik al snel in dat ik het operationeel leiding geven zonder direct zicht op de situatie lastig vond. Ik had hierbij moeite om de verantwoordelijkheid bij het team neer te leggen. Deze activerende buitenopdracht was gericht op het thema vertrouwen waarbij het ging om vertrouwen in jezelf maar vooral om het vertrouwen dat je stelt in je team. Ik heb naar aanleiding van de verhelderende en indrukwekkende presentatie van een gastspreker en een aantal praktische tips van Otto de nieuwe inzichten direct in mijn dagelijkse werkzaamheden geïmplementeerd’.

Welke inzichten heb je tot nu toe opgedaan en die vertaald in concrete stappen binnen Saluda?

‘Een voorbeeld van een concrete actie die ik heb ondernomen is dat ik de directe verantwoordelijkheid over het Nederlandse team heb gedelegeerd naar onze Country Sales Manager. Hierdoor heb ik zelf meer overzicht over de operatie in de verschillende landen en kan ik mezelf meer bezig houden met de strategische richting van het bedrijf binnen de verschillende markten. Daarnaast merk ik dat mijn collega gewoon beter is in de operationele aansturing van ons team dan dat ik dat zelf ben. We kunnen dus nu al spreken van een win-win situatie. Deze lijn wil ik naar de toekomst toe ook doortrekken binnen ons Belgische team’.

 Wat is jouw eerste mening over de opzet van de leergang?

sander van geel‘Ik vond de leergang intensief en confronterend waardoor het me in korte tijd veel heeft gebracht. De combinatie van leerbijeenkomsten in een groep gelijkgestemden en de 1 op 1  begeleiding van een ervaren mentor als Otto van Wiggen vond ik prettig. Ik werd constant uitgedaagd om buiten mijn comfortzone te treden wat een steile leercurve tot gevolg heeft gehad. Het element “ervaringsleren” vond ik een sterk onderdeel omdat ze hiermee met op het oog simpele “outdoor” opdrachten grote thema’s als “strategie, Innovatief denken en leiderschap onder druk” aanspreken’.

 ‘De groep medecursisten bestond uit een mooie mix ervaren en minder ervaren professionals uit verschillende branches waardoor je veel van elkaar kunt leren. Het sparren met medecursisten in de avonden is voor mij zeer waardevol gebleken omdat hieruit blijkt dat je tijdens je werk vaak tegen dezelfde soort uitdagingen aanloopt. Door het volgen van de training in een groep heb ik daarnaast mijn netwerk kunnen uitbreiden. Ik heb inmiddels begrepen dat ik Otto ook na de training kan inhuren als coach waardoor ik verwacht de stijgende lijn verder door te kunnen trekken. Al met al is mij de investering in de open leergang van Mission Command meer dan waard geweest’.

 

Direct Contact met Mission Command

Otto van Wiggen

E[email protected]
M: +31 6 20 32 83 42
LLinkedIn

Paul Schmidt

E: [email protected]
M: +31 6 53 64 13 27
LLinkedIn

Adres

De Nieuwe Aanleg 12
7431BR Diepenveen

Kvk-nummer
87781565

+31 242 022 383
[email protected]

Bestel boek

Niemand is belangrijker dan het team -
Otto van Wiggen

niemand is belangrijker dan het team

Bestel boek

Mission
Command -
Paul Schmidt

De wereld verandert, nu onze leiders nog - Paul Schmidt Mission Command