Ervaringsleren als trainingsmethodiek

Een week naar de Ardennen, survival training, abseilen van een berg en andere fysieke en mentale beproevingen zijn manieren om mensen uit hun comfortzone te halen. Maar is dat nou ervaringsleren? Wat we veel zien is dat mensen een leuke training hebben gehad met elkaar maar dat er op de werkvloer vervolgens niets verandert. Reden is dat de training is blijven hangen in fase 1 van de leercyclus van Kolb. Ze hebben wel een ervaring opgedaan die spannend en enerverend was maar daar is het dan ook bij gebleven.

Een voorbeeld. Stel dat het vergroten van het onderlinge “vertrouwen” in het team een doel is. Vertrouwen is immers de basis is om te kunnen veranderen. In fase één van Kolb wil je mensen uit hun evenwicht brengen. Je wilt ze letterlijk laten ervaren wat het is om (op het gebied van vertrouwen) buiten de comfortzone te treden. Die ervaring kun je creëren door bijvoorbeeld in training de vertrouwensval oefening te benutten. Het team maakt een plan, stelt een doel, verdeelt de taken en de (spannende) oefening gaat van start.

Eén ding is zeker…..wanneer je geen vertrouwen hebt in jouw collega’s dan laat je je niet vallen! In de evaluatie van de oefening ga je reflecteren en beland je in fase twee van de leercyclus van Kolb. Wat heb je meegemaakt en ervaren, wat ging goed, wat kon beter, waarom heb je de oefening wel of niet gedaan en had je wel of juist geen vertrouwen in jouw teamleden? Vervolgens gaat het over het vertrouwen op de werkvloer en blijkt dat wat hier in de training gebeurt ook op de werkvloer voorkomt. Vervolgens gaat het gesprek over wat we er van kunnen leren voor ons dagelijkse werk. Wat we als team, maar vooral ook als individu, anders moeten doen om het vertrouwen binnen het team te versterken. En hoe we ervoor zorgen (overleg, begeleiding, coaching, evaluatie) dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

 

Ervaringsleren als trainingsmethodiek……..het is spannend, veilig en enerverend. Maar het is ook fun en heeft een grote impact op het team. Zeker in veranderprocessen een aanrader.

Meer lezen over ervaringsleren? klik dan door naar ervaringsleren effectief in veranderprocessen, gedrag en ervaringsleren of een unieke locatie voor ervaringsleren. Of maak vrijblijvend een afspraak om u bij te laten praten.

 

 

 

Direct Contact met Mission Command

Otto van Wiggen

E[email protected]
M: +31 6 20 32 83 42
LLinkedIn

Paul Schmidt

E: [email protected]
M: +31 6 53 64 13 27
LLinkedIn

Adres

De Nieuwe Aanleg 12
7431BR Diepenveen

Kvk-nummer
87781565

+31 242 022 383
[email protected]

Bestel boek

Niemand is belangrijker dan het team -
Otto van Wiggen

niemand is belangrijker dan het team

Bestel boek

Mission
Command -
Paul Schmidt

De wereld verandert, nu onze leiders nog - Paul Schmidt Mission Command