Interview Hannan Ouhlous:

Dienend leiderschap is geen zwak leiderschap

Hannan Ouhlous was een van de deelneemsters aan de afgelopen leiderschapsleergang. Deze ambitieuze en gedreven professional is verantwoordelijk voor de afdeling Partner- & ordermanagement bij het bedrijfsonderdeel Fieldservices van Eneco. Fieldservices installeert en onderhoud door klanten aangeschafte of gehuurde installaties (denk aan cv-ketels, geisers en boilers). Haar afdeling is verantwoordelijk voor de automatisering/digitalisering van processen, beheer van alle gebuikerssystemen, de aansturing van partners en de supply- & demandplanning. Tevens is de afdeling ook het eerste loket voor alle ketenpartners en opdrachtgevers.  Een grote uitdaging gezien de duurzame groeidoelstelling van Eneco waarbij bijvoorbeeld ‘sales’ en ‘capaciteit’ goed op elkaar afgestemd moeten zijn.

Waarom wilde je leidinggevende worden?

Daar ben ik eigenlijk vanzelf ingerold. Ik vond dat ik eerst voldoende bagage moest hebben om een leidinggevende rol te kunnen vervullen. Wellicht ontbrak het me aan vertrouwen om leiding te geven maar volgens Otto en Paul was dat valse bescheidenheid. Mannen grijpen meteen hun kansen en vrouwen twijfelen nog weleens aan zichzelf aldus hen.

Ik was kwartiermaker bij het vormgeven van de nieuwe Fieldservices organisatie en eigenlijk zo in mijn nieuwe rol terecht gekomen. Ik werd gevraagd me kandidaat te stellen. Toen werd ik aangenomen en sta ik nu voor de uitdaging daar een succes van te maken. Mijn ambitie? Mijn team wordt een high performance team dat alle verwachtingen van klanten, medewerkers en partners gaat overtreffen. Daarnaast wil ik mijn teamleden op een zodanig hoog niveau brengen dat ik zelf de handen vrij heb om me te richten op de toekomst van onze organisatie.

Hoe kwam je bij de Mission Command leiderschapsleergang terecht?

Mijn leidinggevende Jacco Taal is een grote Mission Command fan. Daarnaast had ik gehoord van de goede ervaringen die Stedin had opgedaan met Mission Command. Het boek Niemand is belangrijker dan het team van Otto van wiggen had ik gelezen en de inhoud sprak me enorm aan. Ook zijn presentatie op een dag voor leidinggevenden kwam wel binnen. De website straalde een pragmatisme en no nonsens stijl uit waar ik van houd.

De leiderschapsleergang bevat ervaringsleeroefeningen waarbij je in de rol van leidinggevende of medewerker geconfronteerd wordt met zaken die goed en minder goed gaan. Maar juist de doorvertaling van die oefeningen naar mijn dagelijkse praktijk hebben kwartjes bij mij doen vallen. En last but not least: de projecten. Aan het begin van de leergang formuleer je je eigen project. Dat project voer je gedurende de 6 maanden dat de leergang duurt door in je eigen team. Daarbij heb je een van de trainers als begeleider. Daarnaast benut je de kwaliteiten van de andere deelnemers aan de leergang om jouw project in goede banen te leiden. Dus los van datgene wat je tijdens de diverse sessies leert bereik je ook meteen concrete resultaten met deze leergang.

Wat heeft de leergang jou gebracht?

De leergang heeft me sterker gemaakt waarbij ik drie zaken eruit wil lichten.

  1. Zelfvertrouwen

De leergang heeft mijn onzekerheden weggenomen en mijn vertrouwen in mezelf als leider versterkt. Natuurlijk weet ik, en heb ik ervaren, dat ik nog veel moet leren. Zelfreflectie, een belangrijke eigenschap van een Mission Command leider, zal ik altijd blijven toepassen. Maar ik ben me er nu van bewust dat ik het kan.

  1. Dienend leiderschap is geen zwak leiderschap

Vroeger dacht ik nog weleens dat dienend leiderschap (onderdeel van deMission Command filosofie) ‘soft’ was. Het tegendeel is waar. Wanneer je er voor je mensen bent, ze beschermt ze faciliteert daar waar nodig en er vertrouwen is….dan doet je team alles voor je. Maar dienend leiderschap is ook stevig optreden wanneer mensen niet hun afspraken na komen. Je bent immers niet alleen dienend aan je mensen. Je bent ook dienend aan de opdracht die je moet realiseren.

  1. Je kwetsbaar opstellen is juist je kracht

Sommige leidinggevenden vinden het lastig om zich kwetsbaar op te stellen. Iets van hun eigen onzekerheden te laten zien. Toe te geven dat ze ook weleens foute besluiten hebben genomen. Ik heb in de leergang ervaren dat jezelf kwetsbaar opstellen een enorme kracht is. Je teamleden ervaren dat je, net als zij, ook maar een mens van vlees en bloed bent. Dat verlaagt de drempel om naar je toe te komen. Dat helpt mensen zich open te stellen naar jou toe als leidinggevende. En dat draagt weer bij aan dé basis en of randvoorwaarde van ieder succesvol team: een sterk onderling vertrouwen.

 

De leergang was een enerverend en intensief traject waarin het Mission Command concept, de trainers Otto en Paul maar zeker ook de andere 11 deelnemers me hebben geholpen mezelf en mijn team op een hoger plan te brengen.

 

 

Geweldige training met een topteam en toptrainers Otto, Paul en Aad. Inspirerend, confronterend en op zijn tijd vermoeiend :). Een aanrader voor leiders die zich verder willen ontwikkelen en bereid zijn om echt met zichzelf & team aan de slag te gaan.

Esther Huijser, Geldservice Nederland

De trainers zijn met de deelnemers erin geslaagd een veilige omgeving te creëren, waardoor het niet moeilijk was om over de drempel te stappen en nieuwe dingen te gaan doen.

Arend Pieterse, Cedris

De intervisie met mijn medecursisten heeft me sterker gemaakt. Ik heb meer richting gekregen hoe ik leiding wil geven.

Wendy Meerbeek, De Harlekijn

Een leiderschapstraining van Mission Command volgen?

Je management skills verbeteren met een mission command leiderschapstraining? Bel ons voor een afspraak. Stel je vraag via ons contactformulier. Of vraag de brochure van de open training aan.

Brochure aanvragen

1 + 4 =

Adres

De Nieuwe Aanleg 12
7431BR Diepenveen

Kvk-nummer
87781565

+31 242 022 383
[email protected]

Bestel boek

Niemand is belangrijker dan het team -
Otto van Wiggen

niemand is belangrijker dan het team

Bestel boek

Mission
Command -
Paul Schmidt

De wereld verandert, nu onze leiders nog - Paul Schmidt Mission Command